Lederschildpad opgevist en weer gelost

Op 28 oktober was het even schrikken voor de bemanning van het vissersschip O190 Renilde. Rond 19:30 troffen ze tussen Middelkerke en Oostende immers niets minder dan een Lederschildpad aan in hun netten! De bemanning reageerde snel en kon het nog levende dier weer naar zee laten terugkeren (zie video © Kevin Van Thomme/bemanning O190.

Zevende geval

De Lederschildpad is een uitgesproken soort van open en warme zeeën, waar ze vooral van kwallen leven. In kustgebieden laten ze zich doorgaans niet snel zien (tenzij om eieren te leggen, maar dat is bij ons uitgesloten). Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zorgt voor duiding: “In het Belgisch deel van de Noordzee is de Lederschildpad zeer zeldzaam: tot op heden kenden we slechts drie strandingen (1988, 1998 en 2000) en drie waarnemingen (2018 en 2 in 2019). Hoewel het lijstje dus slechts zeven exemplaren telt is er een toename merkbaar in de recente jaren.”

© Kevin Van Thomme/bemanning O190

Ook in Nederland

Opmerkelijk is dat er ook in Nederland recent enkele Lederschildpadden werden gezien: van 22 tot 24 september verbleef er eentje in de Oosterschelde, en op 7 en 11 oktober zwom er eentje langs de Noordzeekust van Scheveningen. Uit vergelijking van de vorm en grootte van littekens op de kop van de beide dieren, en van de ‘ribben’ op hun rugschilden, blijkt dat het in België en de Oosterschelde alvast om verschillende individuen ging. Het Oosterscheldedier spoelde op 3 november dood aan ter hoogte van het Deense Ballum (artikel tvs).

Vergelijking van de Lederschildpadkoppen uit België (rechts, (© Kevin Van Thomme) en de Oosterschelde (© Wageningen Marine Research)