Collectoren voor oesterzaad stimuleren het Europese onderzoek naar platte oesters in het ULTFARMS-project

Om de vestigingspatronen en voorkeuren van de Europese platte oester te bestuderen, werden begin juni 2024 op maat gemaakte oesterzaadverzamelaars geïnstalleerd in het Belgische deel van de Noordzee. Het uiteindelijke doel is om commerciële oesterkweek en oesterherstelactiviteiten met elkaar te verzoenen.

Oesterzaadcollectoren gemonteerd op metalen frames zoals geïnstalleerd in de Belgische pilot offshore in Belwind (© Instituut voor Natuurwetenschappen/W. De Clercq)

Begin juni 2024 hebben het Instituut voor Natuurwetenschappen en het Laboratorium voor Aquacultuur en Artemia Referentie Centrum van de Universiteit Gent met succes op maat gemaakte oesterzaadverzamelaars ingezet in een veldexperiment in het offshore windmolenpark Belwind, gelegen op 46 km van de kust van Oostende in het Belgische deel van de Noordzee. Daarnaast werd een mini-tripode, uitgerust met een schanskorf die volwassen Europese platte oesters (Ostrea edulis) bevat, ingezet in de buurt van de oesterzaadverzamelaars.

De installaties werden uitgevoerd met het onderzoeksschip Belgica in het kader van het door Horizon Europe gefinancierde project ULTFARMS en ondersteund door de activiteiten van het Instituut voor Natuurwetenschappen binnen het European Marine Biological Resource Centre Belgium (EMBRC Belgium).

Volwassen oesters geïnstalleerd in een schanskorf op een mini-tripode voor de installatie in de Belgische offshore pilot (© UGent-ARC/M. Hughes)

Doelstellingen

Het experiment heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de vestigingspatronen van de larven van de Europese platte oester (Ostrea edulis) in het Belgische deel van de Noordzee (bekend als ‘oesterzaad’ zodra ze zich vasthechten aan een oppervlak). Het is ook de bedoeling om het effect van habitatcomplexiteit op de vestigingsvoorkeuren te onderzoeken, met als uiteindelijk doel de commerciële oesterkweek te verzoenen met oesterherstelactiviteiten.

Door de vestigingspatronen van O. edulis te bestuderen, kunnen effectievere instandhoudingsstrategieën worden ontwikkeld, waardoor de oesterpopulaties in het Belgische deel van de Noordzee mogelijk kunnen toenemen. Na de zomer worden de collectoren teruggehaald en geanalyseerd in het laboratorium om de vestigingssnelheid en -patronen van de oesters te evalueren. Deze informatie zal nieuwe inzichten verschaffen in hoe habitatcomplexiteit de vestiging van Europese platte oesters beïnvloedt, wat toekomstige herstelinspanningen van deze zeer emblematische soort en ecosysteemingenieur zal helpen.

3D printing

Met behulp van geavanceerde 3D printtechnologie en gestandaardiseerde kleiplaten werden de oesterzaadcollectoren met verschillende niveaus van structurele complexiteit speciaal geproduceerd om de onderzoeksvragen van ULTFARMS te beantwoorden.

Geavanceerde 3D printtechnologie en gestandaardiseerde kleiplaten werden gebruikt om collectoren voor oesterzaad te maken met verschillende niveaus van structurele complexiteit (© Institute of Natural Sciences/W. De Clercq)

De oesterzaadcollectoren maken deel uit van de Artificial Hard Substrate Garden, een offshore mariene experimentele faciliteit, beheerd en ter beschikking gesteld door het Instituut voor Natuurwetenschappen als een dienst van EMBRC België aan zowel de wetenschappelijke gemeenschap als de industrie.

 

Meer informatie kan worden bekomen op de MARECO-website of door contact op te nemen met Wannes De Clercq (wdeclercq@naturalsciences.be).