Toezicht op olie- en gasplatformen in de Noordzee in 2024

Van 9 tot 13 september 2024 voerde het toezichtvliegtuig van het Instituut voor Natuurwetenschappen zijn jaarlijkse Tour d’ Horizon-missie (TdH) uit, ter controle van de offshore olie- en gasplatformen in de ruimere Noordzee. Ondanks de ruwe weersomstandigheden werden acht verontreinigingen gedocumenteerd.

De Tour d’Horizon wordt jaarlijks uitgevoerd in het kader van het Akkoord van Bonn. België werkt hiervoor samen met de andere landen rond de centrale en noordelijke Noordzee. Tijdens deze missie doet het Belgische vliegtuig ook Nederlandse, Duitse, Deense, Noorse en Britse wateren aan. Het vliegtuig wordt gevlogen door piloten van Defensie en bemand door luchtoperatoren van het Instituut voor Natuurwetenschappen.

De crew van de TdH ‘24 missie bestond uit (van links naar rechts) Kobe Scheldeman (operator Instituut voor Natuurwetenschappen), Alexander Vermeire (piloot Defensie), Geert Present (piloot Defensie) en Annelore Van Nieuwenhove (operator Instituut voor Natuurwetenschappen). © Instituut voor Natuurwetenschappen/BMM

De TdH-bijdragen van de verschillende Noordzeelanden worden gecoördineerd volgens een op voorhand bepaald schema en volgens vastgelegde routepunten. Zo wordt een optimale dekking en toezicht op de offshore olie- en gasinfrastructuur gegarandeerd.

Acht verontreinigingen

Tijdens de Belgische TdH ’24 zending werden acht verontreinigingen waargenomen, beduidend minder dan in de voorgaande jaren. Dit kan hoofdzakelijk worden toegeschreven aan het ruwe weer op zee, waardoor eventuele vervuilingen praktisch meteen op een natuurlijk wijze worden afgebroken.

Verontreiniging gelinkt aan een boorplatform in Noorse wateren. © Instituut voor Natuurwetenschappen/BMM

De waargenomen verontreinigingen betroffen zes olievlekken, waarvan vijf gelinkt konden worden aan olieplatformen. Eén olievlek werd waargenomen zonder vervuiler in de buurt. Dit was eveneens de enige vlek van significante omvang (met een geschat volume van meer dan 1 m3). De overige twee verontreinigingen waren gelinkt aan een olieplatform, maar door tijd- en brandstofgebrek kon niet visueel geverifieerd worden of het al dan niet om olie ging. Alle detecties werden gemeld aan de bevoegde nationale autoriteiten in overeenstemming met de procedures die zijn vastgelegd binnen het Akkoord van Bonn.

Detail van een olieverontreiniging in Duitse wateren. © Instituut voor Natuurwetenschappen/BMM

Internationaal verantwoordelijkheid nemen

Dankzij de jarenlange ervaring van de bemanning en de functionaliteit en inzetbaarheid van het toezichtvliegtuig, blijft België zijn verbintenissen in het kader van het Akkoord van Bonn nakomen. Het Instituut voor Natuurwetenschappen blijft hierdoor haar inzet voor een betere bescherming van de Noordzee bewijzen.

Observatie van een olieplatform in ruwe Noorse wateren. © Instituut voor Natuurwetenschappen/BMM