Save the date: Bundel de krachten tijdens de eerste “EU4Ocean workshop – Designing Ocean Literacy action in Europe”

Op 24 en 25 september 2020 zal de eerste EU4Ocean-workshop – Designing Ocean Literacy action in Europe – worden georganiseerd door de EU4Ocean Coalitie – een nieuw initiatief van de Europese Commissie op het gebied van oceaangeletterdheid.

Na de officiële aankondiging door de Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, tijdens de virtuele eerste internationale topconferentie over de Oceaangeletterdheid (Wereldoceaandag, 8 juni 2020), hebben de oprichters van het EU4Ocean Platform onlangs het startschot gegeven voor hun werkzaamheden: 76 organisaties (waaronder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) en initiatieven die zich willen verbinden, samenwerken en mobiliseren op het gebied van oceaangeletterdheid. De leden kwamen online bijeen om elkaar te leren kennen en om ideeën te delen over collectieve acties rond drie prioritaire thema’s: Klimaat en Oceaan, Voedsel uit de Oceaan, en Gezonde en Schone Oceaan.

Tegelijkertijd verzamelt het Youth4Ocean Forum zijn oprichters, een groep jongeren tussen 16 en 30 jaar die gepassioneerd zijn door de oceaan.  Ook deze stichtende leden zijn recent online bijeengekomen om de krachten te bundelen en veranderingen in de mentaliteit en praktijken in heel Europa te ondersteunen die zullen bijdragen aan een gezonde en duurzame oceaan.

Deze zomer wordt ook het Network of European Blue Schools opgericht om de oceaan in de klaslokalen – en de studenten naar de oceaan – te brengen! Leraren, schoolmanagers, mariene educatoren en studenten krijgen een handboek om hen te helpen de “Find the Blue”-uitdaging aan te gaan. Leerlingen zullen praktische, actiegerichte, probleemoplossende onderwijsprojecten creëren en implementeren die de oceaanproblemen en -uitdagingen aanpakken. Succesvolle projecten zullen hun school het European Blue School-certificaat opleveren.

In Europa groeit een diverse gemeenschap rond Ocean Literacy.

Op 24 september zal een reeks interactieve en participatieve online workshops dienen als platform voor de oprichters en de belangrijkste belanghebbenden om de ambitie, de organisatie, het proces en de instrumenten voor de ondersteuning van de collectieve actie voor elk van de drie gemeenschappen van de EU4Oceaancoalitie te presenteren.

Online workshops gepland op 24 september:

  • De EU4Oceans coalitie: wat, waarom, hoe? (ochtend)

Dit webinar zal de focus en de samenhang tussen de drie gemeenschappen van de EU4Ocean coalitie weerspiegelen: het EU4Ocean Platform, het Youth4Ocean forum en het netwerk van Europese blauwe scholen. De winnaars van de #YoungOceanWaves wedstrijd worden tijdens deze online workshop bekend gemaakt.

  • Betrokkenheid bij het EU4Ocean-platform (ochtend)

Dit webinar zal zich richten op de noodzaak van een collectieve verandering van begrip, waarden en acties, en op het groeiende belang van communicatie en capaciteitsopbouw voor effectieve gezamenlijke inspanningen. Het zal de eerste operationele werkzaamheden van het EU4Ocean-platform presenteren.

  • Mobilisatie van de jeugd: het Youth4Ocean forum (namiddag)

De jeugd is een motor voor verandering. Het webinar zal de weg vrijmaken voor het Forum om te opereren en de samenwerking tussen jonge enthousiaste mensen te bevorderen.

  • Het netwerk van Europese Blauwe Scholen: een reis naar oceaangeletterdheid (namiddag)

Goed geïnformeerde kinderen zullen verantwoordelijke volwassenen zijn. In dit webinar zullen scholen en leerkrachten hun ervaringen op het gebied van Ocean Literacy delen en de voorwaarden voor succes en de belangrijkste gebieden voor toekomstig werk identificeren. Het EU Blue School-handboek en het certificeringsproces zullen worden gepresenteerd.

Op 25 september zal een impuls worden gegeven aan collectieve acties, waarbij vertegenwoordigers van de drie gemeenschappen op het niveau van de EU en de regionale zeebekkens van de Oostzee, de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee worden gemobiliseerd, die uitdrukking geven aan de diversiteit, de culturele rijkdom en het delen van kennis van de EU.

Online workshops gepland op 25 september:

  • Het opbouwen van collectieve Oceaangeletterdheidinitiatieven op de schaal van het zeebekken (ochtend)

Er zullen vijf parallelle online workshops worden georganiseerd om specifieke mariene en oceaangeletterdheiduitdagingen in de Europese zeebekkens te onderzoeken. De deelnemers zullen worden aangemoedigd om hun knowhow te delen en mogelijkheden voor collectieve acties te identificeren.

  • De weg vrijmaken voor collectieve initiatieven om de belangrijkste mariene uitdagingen aan te pakken (namiddag)

Deze workshop, die een combinatie is van plenaire en parallelle groepssessies, heeft als doel de basis te leggen voor collectieve initiatieven op het gebied van Klimaat en Oceaan, Voedsel uit de Oceaan, en Gezonde en Schone Oceaan.

Save the dates 24 and 25 september 2020 en neem deel aan de eerste “EU4Ocean workshop – Designing Ocean Literacy action in Europe”!

Breng je ideeën mee, laat je inspireren en onderneem actie voor de oceaan.

De inschrijving voor het evenement wordt binnenkort geopend. Stay tuned!