ARTE-documentaire ‘Kunnen offshore windparken samengaan met de natuur?’

Niet enkel aan land maar ook op zee vormen windparken een steeds belangrijker onderdeel van onze geleidelijke omschakeling naar hernieuwbare energie. Anderzijds heeft het genereren van windenergie op zee, zoals alle menselijke activiteiten, ook gevolgen voor het mariene milieu en de organismen die daar leven. Daar bestond bij aanvang van de bouw van de eerste offshore windparken echter slechts weinig kennis over…

Welke effecten hebben windparken op de biodiversiteit in en op de zeebodem, in de waterkolom en zelfs boven het wateroppervlak? Kunnen we aspecten van negatieve impact beperken en positieve aspecten bevorderen, en hoe? Kan meervoudig ruimtegebruik op zee (zoals een combinatie van offshore windparken met bijvoorbeeld het opwekken van zonne-energie, de kweek van oesters en ook natuurherstel) ertoe bijdragen dat onze groeiende menselijke claim op de mariene ruimte binnen de perken blijft?

In de documentaire ‘Les éoliennes en mer, quelle cohabitation avec la nature ? / Offshore wind farms, can they coexist with nature?’ buigt ARTE zich over deze vragen, en wordt in beeld gebracht hoe de wetenschappelijke opvolging wordt uitgevoerd.

In België volgt het onderzoek- en monitoringprogramma WinMon.BE de ecologische gevolgen van windparken op zee reeds 15 jaren op, van bij de start van de installatie van de eerste turbines. WinMon.BE wordt gecoördineerd door het Instituut voor Natuurwetenschappen en uitgevoerd in samenwerking met diverse partners, en inspireert gelijkaardige programma’s wereldwijd. Onze wetenschappers en het onderzoekschip RV Belgica komen in de ARTE-documentaire dan ook prominent aan bod.

Hoewel er nog uitdagingen zijn (zoals het beperken van de impact op zee- en trekvogels) en ook nieuwe uitdagingen worden verwacht (zoals het verminderen van onderwatergeluid wanneer in de toekomst grotere offshore windturbines worden gebouwd), maakt de documentaire duidelijk dat het verhaal van de ecologische impact van offshore windparken nooit een zwart-witverhaal zal zijn. We moeten het evenwicht bewaren tussen onze inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen (de opwarming van ons klimaat een halt toe te roepen) en de ongewenste gevolgen die deze inspanningen kunnen hebben op bepaalde soorten of ecosystemen. De positieve inzichten die de monitoring van de ecologische effecten van offshore windparken genereert moeten verder worden ingezet om in de toekomst beter te ‘bouwen met de natuur’, waarbij natuurontwikkeling vanaf de ontwerpfase zoveel mogelijk wordt geïntegreerd in menselijke projecten op zee.

Bekijk de docu van maar liefst 52 minuten hier: https://www.arte.tv/en/videos/108979-000-A/offshore-wind-farms/

Leun achterover, ontspan en leer bij!